Skąd pochodzi hummus?

Potrawa, jaką jest hummus, zdobywa ostatnio coraz szersze grono zwolenników. Ten dip, pasta robiony jest z ugotowanej ciecierzycy. Jego wykonanie jest banalne proste i potrzebujemy do tego tylko kilku składników, które znajdziemy w każdym większym sklepie. Hummus pojawił się niepostrzeżenie w polskich sklepach już dobrych kilka lat temu, jednak wielu wciąż omija ten produkt, kojarząc go z czymś organicznym, spożywanym tylko przez wegan i wegetarian. Zupełnie niepotrzebne, to pyszna potrawa o bogatej historii.

Więcej o hummusie i jego pochodzeniu

gdzie kupić najlepszy hummusOtóż tak, hummus pojawił się na polskim rynku, odpowiadając na potrzeby tworzone przez osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i  produktów odzwierzęcych. Nie oznacza to jednak, że jest on w sklepach tylko dla nich i tylko oni mogą go kupować. Jest wręcz przeciwnie, w przeciwieństwie do wielu past kanapkowych i pasztetów, które znajdziemy w sklepach, i które Polacy kładą na swoje kanapki, hummus jest produktem pysznym i zdrowym. A to chyba wystarczające argumenty, by po niego sięgnąć. Ciecierzyca dostarcza nam zdrowego białka, tahini zdrowych tłuszczów, ale przede wszystkim magnezu. No i jest jeszcze oczywiście oliwa będąca źródłem kwasów omega 3, tak ważnych do funkcjonowania naszego mózgu i sok z cytryny, czyli witamina C. Nie zapominając oczywiście o czosnku. Jak widać hummus jest nie tylko pożywny, ale i pełen dobroczynnych składników. Skąd natomiast wziął się hummus i gdzie kupić najlepszy hummus? Wielu by pewnie powiedziało, by wybrać się do kraju jego pochodzenia, gdyż prawdopodobnie tam zjemy najbardziej oryginalny i najlepszy hummus. W tym przypadku nie jest to jednak takie proste, gdyż tak naprawdę nie wiadomo skąd hummus pochodzi. Jego autorstwo przypisuje sobie kilka krajów, między innymi Turcja, Izrael, Syria, Grecja czy Liban. Jak to często bywa w przypadku blisko siebie położonych krajów, mieszają się wpływy, mieszają się i potrawy. Dlatego, mimo że próbuje się udowodnić, gdzie powstał pierwszy przepis na hummus, raczej nie jest to możliwe.

Ówczesny hummus nieco różnił się od tego, który spożywa się w krajach arabskich w dniu dzisiejszym. W przepisach sprzed setek lat nie widnieje na przykład pasta sezamowa, pojawia się ona nieco później. Najlepszy hummus musi być jednak wykonany z najlepszych składników, z bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek, nie zapominając oczywiście o dużej ilości soku z cytryny. Warto trzymać się oryginalnego przepisu i nie pomijać żadnego ze składników, gdyż możemy znacząco zmienić końcowy efekt.