Sposoby diagnostyki nietolerancji glutenu

U osób, które są wrażliwe na gluten oraz pszenicę pojawia się niewłaściwa reakcja organizmu na nowe białko, która objawia się w różnorodny sposób. Zdarzenie to może pojawić się w każdym wieku, może mieć formę przejściową, co sprawia, że dzięki stosowaniu odpowiedniej diety stan chorego może się poprawić. Do najczęstszych objawów nietolerancji glutenu należy ból brzucha, towarzyszące pieczenie, nudności, wymioty, wzdęcia, a także bóle głowy oraz pogorszone samopoczucie.

Rodzaje badań wykrywających nietolerancję na gluten

nietolerancja glutenu - badaniaCzęsto pojawia się zaczerwienienie lub obrzęk języka. Objawy są bardzo różnorodne, co sprawia, że często schorzenie to nie jest właściwie rozpoznawane i leczone. Efektem niewłaściwej diagnozy może być celiakia, która wymaga przestrzegania diety bezglutenowej przez cały czas. W przypadku objawów ważne jest zatem, by odwiedzić lekarza, gdy podejrzewamy u siebie schorzenie, jakim jest nietolerancja glutenu – badania są niezbędnym warunkiem właściwej diagnozy. Do najczęściej wykorzystywanych należą testy serologiczne oraz genetyczne. Pomocne okazują się badania krwi. Do dodatkowych badań zaliczyć można biopsję jelita cienkiego, która umożliwia ocenę stanu kosmków jelitowych. W przypadku choroby trzewnej ulegają one uszkodzeniu, co zmniejsza możliwość wchłaniania składników odżywczych, w efekcie czego często skutkuje niedoborami witamin i minerałów. Badania na nietolerancję glutenu są niezbędnym warunkiem tego, by rozpoznać to schorzenie. Różnego rodzaju testy są bardzo pomocne, w przypadku kiedy brakuje jasności lekarze decydują się na inwazyjne badanie, jakim jest biopsja jelita cienkiego. Dieta osób z nietolerancją glutenu powinna być odpowiednio zbilansowana, zaspokajać zapotrzebowanie na składniki odżywcze, nie zawierać glutenu. Dzięki temu można wyeliminować objawy. Schorzenie może pojawić się zarówno u dorosłych, jak i dzieci.

Białko, jakim jest gluten, występuje w zbożach, do których zalicza się pszenicę, żyto i jęczmień. Celiakia, która jest chorobą trzewną pojawia się u osób, które mają problem ze spożywaniem glutenu. Powinny one stosować odpowiednią dietę. Na skutek nietolerancji glutenu pojawia się nieprawidłowa reakcja na składniki, jakie zawarte są w pokarmie. Sprawia to, że osoby z nietolerancją muszą wykluczyć gluten ze swojego jadłospisu. Dzięki temu skutecznie zlikwidują biegunkę, bóle brzucha, wzdęcia oraz utratę masy ciała. Jest to bardzo ważne, gdyż nieleczone schorzenie może przyczynić się do osteoporozy, zapalenia stawów, a także zaburzeń depresyjnych.